RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
Обучение без граници в ГПЧЕ „Христо Ботев”


Цветното лого на училищата-партньори на Немската служба за обучение в чужбина не е просто украса на входа на „ГПЧЕ Христо Ботев”. Ако сте любопитен външен посетител, може да научите, че тази табела е марков знак за качествено обучение по немски език в 870 училища в 90 страни по света. Ако обаче прекрачвате прага на гимназията с раница на гърба и в пет дни от седмицата носите учебници по немски, то със сигурност виждате в това лого своето бъдеще.
Именно благодарение на немската програма за обучение в чужбина за над 300 възпитаници на гимназията с немска езикова диплома в ръка граници за образованието им никога не са съществували. Няма съмнение, че и дипломите и стипендиите за ученици и учители и инвестициите в материалната база на училището са част от културната политика на Германия. Но „няма и по-добър начин за подпомагане на цивилните структури на една страна от подкрепата за нейното образозвание”. С тези думи Йорг Каснер, консултант и координатор към Службата за обучение в чужбина, предостави на ГПЧЕ „Христо Ботев” две мултимедии и пожела да носят на всички много радост в работата им. А защо точно радост? Ами защото според господин Каснер и запазването ни в добро здраве и успехите са само следствие на това да работим с удоволствие.

„Ден на немското единство“ в ГПЧЕ „Христо Ботев”
„Ден на немското единство“   в ГПЧЕ „Христо Ботев”Немскоговорящата общност в ГПЧЕ ,,Христо Ботев’’ празнува Националния празник на Федералната република

На 3-ти октомври 1990 година Западна и Източна Германия официално стават една държава и този ден се превръща в символ на края на делението между Западна и Източна Европа. Днес Денят на немското единство бе отбелязан от всички възпитаници на немските паралелки в ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Най-малките–осмокласниците, за първи път се докоснаха до драматичната история на Федерална Република Германия. Бяха им представени презентации и документални филми, илюстриращи както последиците от Втората Световна война за Германия, така и всички по-значими исторически събития в хронологическа последователност.
Деветокласниците и десетокласниците подредиха кът във фоайето на гимназията, представиха презентации и собственоръчно изработени плакати.

За учениците от 11. и 12. клас бяха организирани кръгли маси и дискусионен форум, където бяха обсъдени най-актуалните проблеми на германското общество.
Съобщение
Кандидатстване за стипендии за I срок на учебната 2014/2015 г.

ЗАПОВЕД
№ 121/01.10.2014 г.

На основание чл. 147/1/1 от ППЗНП и чл. 9, ал. 1 от Постановление № 33 от 15.02.2013 г. за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование

УТВЪРЖДАВАМ

Правилник за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование в ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали.

ОПРЕДЕЛЯМ


Срок за подаване на заявления за стипендии за I срок на учебна 2014/2015 год. до 15.10.2014 година.

Заявленията за получаване на стипендии се подават чрез класните ръководители до Комисията за стипендии, назначена със Заповед № 94/25.09.2014 г. Бланките за заявленията се свалят от сайта на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали www.botev-kardzhali.com.
Комисията допуска до класиране, извършва класирането и предлага на Директора учениците, на които да бъде отпусната месечна стипендия по т.1,2,3,4 и 5 от Правилника за прилагане на Постановление № 33 от 15 февруари 2013 г. за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование в ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Изготвя списъците с учениците, които имат право на стипендията от съответния вид въз основа на извършеното класиране като посочват и размера на съответната стипендия.

За своята работа комисията изготвя протокол.
С ъ о б щ е н и е
Кандидатстване за стипендианти на Американската фондация за България
2014/2015 г.Ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали обявява на всички ученици, че стартира процедурата за набиране на кандидати за стипендианти на Американска фондация за България. Досегашните стипендианти на фондацията могат да изпратят документите си индивидуално. Всички останали ученици, които искат да кандидатстват за стипендия, трябва първо да бъдат одобрени от училището в което учат. Сферите на кандидатстване са: хуманитарна, чужди езици, природни науки (конкретно математика, информатика, физика, химия), изкуства. За стипендия могат да кандидатстват ученици от 9 до 12 клас включително през учебната 2014/2015 г.
Информация за условията за кандидатстване и необходимите документи можете да намерите на сайта на Американска фондация за България, сайта на училището и информационното табло във фоайето на училището.
Срок за подаване на документите на училищната комисия – 15.10.2014 г. Документите се подават на членовете на комисията.

- Петя Илиевска – английски език;
- Галина Недялкова – немски език и хуманитарни науки;
- Цонка Пашалиева – френски език;
- Елена Петрова – природни науки.

Срок за получаване на документите на e-mail на Американската фондация – 25.10.2014 г.

Ерата на полиглотите в ГПЧЕ „Христо Ботев”
Ерата на полиглотите в  ГПЧЕ „Христо Ботев”Езиковите умения са необходимост и право на всеки – това е едно от основните послания на Европейския ден на езиците - 26 септември, което днес достигна до всеки новоприет ученик в ГПЧЕ „Христо Ботев” във випуск 8 клас.
В Европа 800 милиона европейци, представени в Съвета на Европа от 47 държави членки, се насърчават да изучават повече езици не само в училище, а и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността навсякъде в Европа, убеден, че езиковото разнообразие е средство за постигане на по-голямо междукултурно разбиране и ключов елемент от богатото културно наследство на континента ни. Затова от 2001 година денят 26 септември се отбелязва като международен ден на езиците.
По повод деня на езиковото многообразие учителите по английски, немски и френски език от езиковата гимназия, която от години е член на европейското семейство на полиглотите, бяха подготвили кратка информация за историята на празника и честванията му в Европа като акцентираха върху популяризиране на богатото езиково и културно разнообразие и необходимостта то да бъде опазвано и поощрявано.
С урок по съпричастност стартира новата учебна в Езиковата гимназия“ Христо Ботев“
С урок по съпричастност  стартира новата учебна в Езиковата гимназия“ Христо Ботев“С урок по съпричастност стартира новата учебна в Езиковата гимназия“ Христо Ботев“
Първият училищен звънец отново ни събра за поход към науката и успеха
Лятото се премени в златновезана рокля и отвори вратите на училищния двор, за да приеме скъпи гости. Всяка година просветителите отмерват новото начало в календара с гласа на училищния звънец и цъфнали хризантеми, за да поведат младите хора към безбрежния океан на познанието.Атмосферата на празника се усещаше в целия квартал около училището. Песни , цветя и пристигащи ученици и родители създаваха неповторимото усещане за нещо ново, очаквано и желано – пътуване към познанието.
УЧЕБНИЦИ - УЧЕБНА 2014/2015г.

Ученически съвет при ГПЧЕ „Христо Ботев” организира борса за учебници в хранилището до библиотеката на училището.
УЧЕБНИЦИ - УЧЕБНА 2014/2015г.

С най- висок бал – в Езиковата гимназия
С най- висок бал – в Езиковата гимназия ГПЧЕ „Христо Ботев” – най- желаното училище в област Кърджали


ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали държи първенството за най-висок бал за прием в профилирани паралелки и гимназии. На 27 юни в 8.00ч. започна записването на приетите на първо класиране кандидат – гимназисти. С вълнение, завършилите седми клас се струпаха пред списъците с класираните ученици на първи етап. Желаещите да учат в елитната гимназия бяха отрано в училището и търпеливо чакаха своя ред.
Родители и кандидат- гимназисти с интерес следиха класирането за най- желаното училище в Кърджали- Езиковата гимназия и това не е случайно. От няколко десетилетия чуждоезиковото обучение в столицата на Източните Родопи е без конкуренция.
Отличното представяне на Випуск 12. клас на матурите, за поредна година постави Езиковата в топ класацията на България, редицата успехи на възпитаниците й в различни направления- езици, математика, спорт, театрално изкуство, превърнаха ГПЧЕ „Христо Ботев” в най- предпочитаното учебно заведение в района.
Доказателство за високия професионализъм и атестация за училището е сертифицирането му като изпитен център към Кеймбридж , програмата на Немското посолство за Немска езикова диплома и френски езикови дипломи DELF/DALF .
Фурор за театралната трупа от ГПЧЕ „Христо Ботев” на фестивала „Арлекин”
Фурор за  театралната  трупа от ГПЧЕ  „Христо Ботев”   на фестивала „Арлекин” За трета поредна година театралното студио към ГПЧЕ „Христо Ботев” участва в ученическия театрален фестивал „Арлекин” в град Нова Загора. Целта на форума е да насърчи ученическото театрално творчество и да популяризира театралното изкуство сред учениците. Пиесата „Зона Замфирска” докосна сърцата на публиката, а таланта на младите актьори бе оценен от организаторите на фестивала, които единодушно я обявиха за една от най-добрите пиеси на изданието на „Арлекин”-а през тази година.
Младите талантливи любители - актьори от Езиковата гимназия потопиха зрителите в приказната атмосфера на един далечен свят и представиха реалността и проблемите на обществото през призмата на хумора и сатирата. Вечната тема за всепобеждаващата любов между младите, независимо от техния класов произход бе пречупена през виждането на режисьора Атанас Атанасов. За успешната реализация на проекта и умелите актьорските превъплъщения на учениците заслуга има и дългогодишния ръководител на театралната трупа Калина Ирикева.
Възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев” с отличие от Национален конкурс
Възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев” с отличие от Национален конкурсПоредно отличие за ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали завоюва десетокласникът Боян Каменов. Този път признанието дойде от Националния ученически конкурс за есе „Моите думи за АЕЦ „Козлодуй”. Проявата е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, която се отбелязва през 2014 година.
Юбилейната дата свързана с пускането на първи блок на АЕЦ „Козлодуй” е 30 юни, а десет дни преди това в Козлодуй се събраха авторите на най-добрите ученически творби определени от жури с председател проф. д-р Николай Недков. В конкурса участваха ученици от 9 до 12 клас на средните училища от цяла България - от Варна, Велико Търново, Кюстендил, Свищов, Враца, Ямбол и много други населени места.
Наградите бяха връчени на официална церемония в Дома на енергетика на 20 юни. Преди това за талантливите участници в конкурса "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй" бе организирано посещение на Информационния център на атомната централа, машинната и командната зала на 1000-мегаватовия пети блок и отдел "Радиоекологичен мониторинг".
ГПЧЕ „Христо Ботев” връчи дипломите на своите 174 отличници от Випуск 2014
ГПЧЕ „Христо Ботев”   връчи дипломите на своите 174 отличници от   Випуск 2014Днес на официална церемония във вътрешния двор на ГПЧЕ „Христо Ботев” бяха раздадени дипломите на 174 зрелостници за завършено средно образование.
В обръщението си Директорът на Езиковата Йорданка Чавдарова поздрави Випуск 2014 и техните учители за постигнатия отличен успех от всички матури (5,72) и им пожела преди всичко здраве, успехи в начинанията и да не забравят, че са истински Ботевци. Този резултат нареди училището под номер едно в област Кърджали и под номер три в България, със среден успех, който е много по-висок от средния за страната. Гимназията се класира наравно с Американския колеж и Испанската гимназия в София. И през тази учебна година абитуриентите от ГПЧЕ „Христо Ботев” спазиха традицията като за седми пореден път са сред десетте най - добри на държавен зрелостен изпит по Български език и литература и втори задължителен изпит по предмет.
Работата на целия учителски колектив беше изцяло подчинена на подготовката на учениците за покриване на държавните образователни изисквания. На ДЗИ за учебната година се явиха всички 174 ученици, 85 са пълните шестици. Най - много ученици избраха за втора матура математика - 57, като 36 от тях са с оценка 6,00.
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
ПРИЗИВ
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 1

Потребители: 0

Брой потребители: 147
Най-нов: aassdd