RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ защитиха името на училището си и издигнаха престижа на БМЧК гр. Кърджали с призово Трето място
Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ защитиха името на училището си и издигнаха престижа на БМЧК гр. Кърджали с призово Трето мястоОт 5 до 7 юни 2015 г. в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен се проведе XXVI национално състезание на ученическите екипи по първа помощ – 2015 г. В надпреварата взеха участие 26 отбора (110 деца) на възраст от 12 до 14 години. Те показаха уменията си за оказване на първа долекарска помощ в различни ситуации – пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент и др. В изключително оспорваната надпревара младежите и девойките трябваше да се справят не само с трудни физически изпитания, но и да покажат умения, изискващи смелост, отговорност, креативност и работа в екип.
Осмокласниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” положиха Ботева клетва
Осмокласниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” положиха Ботева клетваДни след отбелязването на 139-годишнината от гибелта на Ботев и четата му, младите възпитаници от випуск 8 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев” и техните учители посетиха родния град на своя патрон, за да положат пред неговия паметник клетва за вярност. За първи път прозвуча сигнална мелодия, изсвирена на фанфар и всички ученици изпълниха в хор Ботевия марш. Гвардейци от Първи ученически гвардейски отряд отдадоха чест според войнските традиции. На специална церемония, превърнала се в традиция за гимназията, новопостъпилият випуск се закле тържествено да не петни светлото му име и да запази възвишените му идеали в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България. Пред величествения паметник на революционера звучаха вълнуващи стихове от Ботев и за Ботев, рецитирани от ученици. Минути на призив към поета да вярва в младите, в „лудите глави”, които ще донесат истинската промяна. В знак на признателност те поднесоха венец и почетоха паметта на героя с еднoминутно мълчание. С голямо вълнение всички целунаха знамето на училището.
Вицепрезидентът Маргарита Попова награди туристическия отряд на ГПЧЕ ‚Христо Ботев“- гр. Кърджали, участвал в Национален поход „По стъпките на Таньо войвода”
Вицепрезидентът Маргарита Попова награди  туристическия отряд на ГПЧЕ ‚Христо Ботев“- гр. Кърджали, участвал в  Национален поход „По стъпките на Таньо войвода”Да възпитаваш и култивираш патриотични ценности и национална гордост във времена, когато моралът на подрастващите подлежи на критика е сериозна изпитание. Но не и за историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” Станка Вълова и Диана Георгиева и техните ученици, които спечелиха първо място в прегледа на маршовата и патриотична песен на 30-я юбилеен поход „По стъпките на четата на Таньо Войвода”. Ботевци получиха и грамота за съхраняване на Националния дух и достойнство, връчена лично от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, под чиито патронаж се проведе събитието.

Началото на похода бе поставено на брега на Дунав, при с. Пожарево и завърши на лобното място на Таньо Войвода в подножието на Керчан баир. В Националния форум се включиха над 540 ученици от 20 населени места. Учениците от кърджалийската езикова гимназия участваха в похода след специална покана от страна на организаторите – Културно просветно дружество „Родно Лудогорие”. Ежегодно възпитаници на училището участват с есета, исторически разработки и презентации в двата конкурса, организирани от дружеството и МОН – „По стъпките на четата на Таньо войвода” и „По пътя на Бедреддин” и винаги печелят призови места. Получените от тях в рамките на тазгодишната инициатива отличия са признание за тяхната работа и за ентусиазма и мотивацията им да работят по значими исторически теми и проблеми.
Ние, учениците, учителите и родителите сме едно голямо, сплотено и успешно семейство
Ние, учениците, учителите и  родителите сме едно голямо,   сплотено и успешно семействоЗаключителен акорд на тържественото честване на патронния празник на Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” беше официалната церемония по награждаване на изявените ученици, които със своите знания и успехи издигат нейния престиж на общинско, областно и национално равнище. Препълнената с ученици, родители и учители зала на ресторант „Арпезос” посрещна с аплодисменти новосформираната фанфарна формация на Гимназията, която постави началото на тържеството с Ботевия марш. По традиция на 02. юни голямото семейство на Гимназията наред с почитта и преклонението към подвига на Ботев и към загиналите за свободата на родината смели народни синове прави равносметка на постигнатите успехи и победи. Този ден е тържество на Знанието, Таланта и силата на Духа.

Директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев”–госпожа Йорданка Чавдарова, поздрави присъстващите и благодари на учениците, учителите и родителите, като подчерта, че най-ценната награда за съвместната усърдна и неуморна работа са успехите и признанието.
П р и з н а н и е т о
П р и з н а н и е т оВ деня на патронния празник на ГПЧЕ «Христо Ботев» кметът инж. Хасан Азис изненада с подаръци Първи ученически гвардейски отряд

На патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали кметът на Община Кърджали – инженер Хасан Азис за пореден път засвидетелства своето уважение към Първи ученически гвардейски отряд. Младите гвардейци бяха гости на специална церемония в приемната на общинска администрация, на която присъстваха Директорът на гимназията – госпожа Йорданка Чавдарова, ръководителите на отряда – Елена и Димитър Кондикови и журналисти от всички местни медии. Всички те получиха в знак на уважение и признание за усърдията им поименни луксозни албуми, отразяващи участието им в премиерата на български игрален филм на режисьора
Максим Генчев - "Дякон Левски", състояла се на 16 януари 2015г. в зала 1
на НДК в София.
Театрален фестивал в чест на празника на ГПЧЕ „Христо Ботев”
Театрален фестивал в чест на празника на ГПЧЕ „Христо Ботев”С театрален маратон за втори юни и препълнена зала, обществеността на Кърджали уважи честванията на патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев“

В Драматичен театър „Димитър Димов“ град Кърджали театралите от езиковата гимназия в града зарадваха многобройната публика със своята продукция. Репертоарът на театралното студио на български език е с тринадесетгодишна история, а днес мнозина момичета и момчета, запленени от магията на Мелпомена, са лекари, юристи, компютърни инженери, архитекти, икономисти, актьори. Те работят в различни точки на света, но пазят в сърцето си спомена на първата пиеса, в която са участвали. Пазят добрия спомен от аплодисментите на публиката, помнят усмивката на ръководителя на студиото госпожа Калина Ирикева, която неуморно работи с младите хора през годините.
Минута мълчание, минута за размисъл, миг от вечността
Минута мълчание, минута за размисъл, миг от вечносттаПоете,
вярваш ли в мен
и в моите връстници,
че ще прославим родината,
като теб някой ден,
че може светлото ти дело да продължим
и тук, пред паметника ти, гордо да стоим?


И тази година учениците от Езиковата гимназия се събраха пред гранитния паметник на Христо Ботев, за да отдадат почит на своя патрон. Дворът на училището се огласи от „Тих бял Дунав” , в изпълнение на новосформиралата се фанфарна формация , а гвардейците изиграха един вълнуващ танц.
Пред кмета на Община Кърджали – инж. Хасан Азис, пред учители и съученици ботеви потомци от 9. и 10. клас рецитираха стихове от Ботев и за Ботев. Те дадоха повод за размисъл дали времето, в което живеем е друго, или ние сме други? Дали, потънали в своето безвремие, мислим само за дребното си съществуване, живеем „ден за ден”, стремим се да имаме колкото се може повече и забравяме, че по-важното е ДА БЪДЕМ! Минути на размисъл и признание, че във всеки от нас се крие по един Ботев. Просто трябва да го открием – като мерило за съвест и доблест, за вярност и любов към Родината. Тази Родина, която Ботев обичаше и слагаше над всичко. Тази Родина, която днес наричаме ботевска земя. Рециталът завърши със собствените творби на Ангел Димитров, носител на І място от Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев” и Музин Юсеин, с поощрителна награда от същия конкурс. Творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му.
37 абитуриенти от ГПЧЕ „Христо Ботев” с немски езикови дипломи
37 абитуриенти от ГПЧЕ „Христо Ботев” с немски езикови дипломи Немскоговорящата общност в област Кърджали се увеличи с нови 37 дипломанти, за които се отварят вратите на най-престижните университети в немскоговорящите страни.

Придобиването на немската езикова дилома е плод на усърдна работа от страна на ученици и учители, които 12 години работят по Програмата към Културното министерство на Република Германия. Вече стотици възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” са успели да получат изключително престижната диплома, валидна за цял живот във всяка една европейска страна. Още с постъпването си в езиковата гимназия, учениците от паралелките с профил немски език, започват своята подготовка по програмата на Немското културно министерство. За най-малките гимназисти първото изпитание за влизане в програмата е полагането на писмен и устен изпит в девети клас. Следват години на усърдна работа и обучение с иновационни методи, за да бъдат допуснати до финален изпит в дванадесети клас.
„Денят на ученическото самоуправление’’- предизвикателство за всички Ботевци
„Денят на ученическото самоуправление’’- предизвикателство за всички БотевциЗа осма поредна година в ГПЧЕ „Христо Ботев”, гр.Кърджали се проведе „Денят на ученическото самоуправление’’. Ученици от всички класове изявиха желание да заместят своите преподаватели, за да разберат какво е да си от другата страна на бюрото. Задачата се оказа не толкова лесна, колкото те си представяха. Изправиха се пред много трудности, но ги преодоляха , навлизайки в тънкостите на учителската професия.

По време на предварителната подготовка за деня гимназистите подаваха молби за различните позиции в училището, които бяха разгледани от Председателя на Ученическия съвет Ахмед Юсуф. Той зае мястото на директора на училището и заедно с ръководството на училището посрещна френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Поредна награда от национален конкурс за възпитаник на Езиковата гимназия
Поредна награда от национален конкурс за възпитаник на Езиковата гимназияДванадесетокласничката Велислава – Михаела Крачунова от ГПЧЕ „Христо Ботев“ гр. Кърджали за втора поредна година спечели първа награда в конкурс, организиран от Дипломатическият институт към Министерството на външните работи. Тази година конкурсът беше на тема – „Нашият свят. Нашето достойнство. Нашето бъдеще.“ и се проведе по случай обявената за Европейска година за развитие 2015 година. В конкурса участваха общо 123 ученици и студенти от 61 училища и 15 университета от 53 населени места в страната. Наградата на възпитаничката на Езиковата гимназия – член на клуб „Млад историк“ е посещение на европейските институции в Брюксел. Церемонията по награждаване и посещението ще се състоят през месец юни 2015 г.
Ботевци с първа награда от национален конкурс „Асен Златаров – живот и дейност”
Ботевци с първа награда от национален конкурс „Асен Златаров – живот и дейност” На 9 май 2015г. в Националния политехнически музей, гр. София се проведе тържество във връзка с конкурс, посветен на 130-годишнината от рождението на проф. д-р Асен Златаров. Конкурсът бе организиран от фондация ,,Вигория” със съдействието на Министерство на образованието и науката, Факултет по химия и фармация към Софийския университет, Регионален исторически музей, гр. Хасково и Национален политехнически музей, гр. София.
Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” с ръководител Здравка Дунгова се включиха в конкурса с различни дейности. Впечатлени от личността на Асен Златаров те изготвиха пластика, рисунки, стихотворения, есета, постери, презентации. С творбите бе организирана изложба.
Интересът към личността на Асен Златаров провокира ботевци да посетят музейна експозиция за големия учен и общественик, представена в Кирково училище, гр. Хасково.
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
Призив
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 4

Потребители: 0

Брой потребители: 212
Най-нов: suomenfi