RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
С най- висок бал – в Езиковата гимназия
С най- висок бал – в Езиковата гимназия ГПЧЕ „Христо Ботев” – най- желаното училище в област Кърджали


ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали държи първенството за най-висок бал за прием в профилирани паралелки и гимназии. На 27 юни в 8.00ч. започна записването на приетите на първо класиране кандидат – гимназисти. С вълнение, завършилите седми клас се струпаха пред списъците с класираните ученици на първи етап. Желаещите да учат в елитната гимназия бяха отрано в училището и търпеливо чакаха своя ред.
Родители и кандидат- гимназисти с интерес следиха класирането за най- желаното училище в Кърджали- Езиковата гимназия и това не е случайно. От няколко десетилетия чуждоезиковото обучение в столицата на Източните Родопи е без конкуренция.
Отличното представяне на Випуск 12. клас на матурите, за поредна година постави Езиковата в топ класацията на България, редицата успехи на възпитаниците й в различни направления- езици, математика, спорт, театрално изкуство, превърнаха ГПЧЕ „Христо Ботев” в най- предпочитаното учебно заведение в района.
Доказателство за високия професионализъм и атестация за училището е сертифицирането му като изпитен център към Кеймбридж , програмата на Немското посолство за Немска езикова диплома и френски езикови дипломи DELF/DALF .
Фурор за театралната трупа от ГПЧЕ „Христо Ботев” на фестивала „Арлекин”
Фурор за театралната трупа от ГПЧЕ „Христо Ботев”  на фестивала „Арлекин” За трета поредна година театралното студио към ГПЧЕ „Христо Ботев” участва в ученическия театрален фестивал „Арлекин” в град Нова Загора. Целта на форума е да насърчи ученическото театрално творчество и да популяризира театралното изкуство сред учениците. Пиесата „Зона Замфирска” докосна сърцата на публиката, а таланта на младите актьори бе оценен от организаторите на фестивала, които единодушно я обявиха за една от най-добрите пиеси на изданието на „Арлекин”-а през тази година.
Младите талантливи любители - актьори от Езиковата гимназия потопиха зрителите в приказната атмосфера на един далечен свят и представиха реалността и проблемите на обществото през призмата на хумора и сатирата. Вечната тема за всепобеждаващата любов между младите, независимо от техния класов произход бе пречупена през виждането на режисьора Атанас Атанасов. За успешната реализация на проекта и умелите актьорските превъплъщения на учениците заслуга има и дългогодишния ръководител на театралната трупа Калина Ирикева.
Възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев” с отличие от Национален конкурс
Възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев” с отличие от Национален конкурсПоредно отличие за ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали завоюва десетокласникът Боян Каменов. Този път признанието дойде от Националния ученически конкурс за есе „Моите думи за АЕЦ „Козлодуй”. Проявата е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на българската атомна централа, която се отбелязва през 2014 година.
Юбилейната дата свързана с пускането на първи блок на АЕЦ „Козлодуй” е 30 юни, а десет дни преди това в Козлодуй се събраха авторите на най-добрите ученически творби определени от жури с председател проф. д-р Николай Недков. В конкурса участваха ученици от 9 до 12 клас на средните училища от цяла България - от Варна, Велико Търново, Кюстендил, Свищов, Враца, Ямбол и много други населени места.
Наградите бяха връчени на официална церемония в Дома на енергетика на 20 юни. Преди това за талантливите участници в конкурса "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй" бе организирано посещение на Информационния център на атомната централа, машинната и командната зала на 1000-мегаватовия пети блок и отдел "Радиоекологичен мониторинг".
ГПЧЕ „Христо Ботев” връчи дипломите на своите 174 отличници от Випуск 2014
ГПЧЕ „Христо Ботев”  връчи дипломите на своите 174 отличници от  Випуск 2014Днес на официална церемония във вътрешния двор на ГПЧЕ „Христо Ботев” бяха раздадени дипломите на 174 зрелостници за завършено средно образование.
В обръщението си Директорът на Езиковата Йорданка Чавдарова поздрави Випуск 2014 и техните учители за постигнатия отличен успех от всички матури (5,72) и им пожела преди всичко здраве, успехи в начинанията и да не забравят, че са истински Ботевци. Този резултат нареди училището под номер едно в област Кърджали и под номер три в България, със среден успех, който е много по-висок от средния за страната. Гимназията се класира наравно с Американския колеж и Испанската гимназия в София. И през тази учебна година абитуриентите от ГПЧЕ „Христо Ботев” спазиха традицията като за седми пореден път са сред десетте най - добри на държавен зрелостен изпит по Български език и литература и втори задължителен изпит по предмет.
Работата на целия учителски колектив беше изцяло подчинена на подготовката на учениците за покриване на държавните образователни изисквания. На ДЗИ за учебната година се явиха всички 174 ученици, 85 са пълните шестици. Най - много ученици избраха за втора матура математика - 57, като 36 от тях са с оценка 6,00.
Ученици от ГПЧE „Христо Ботев” на среща с европейски партньори в Турция
Ученици от ГПЧE „Христо Ботев” на среща с европейски партньори в ТурцияСтари приятели се събраха за последен път „Заедно на масата в Европа” на среща в град Гьолчук – Коджаели в Турция


Шест ученици и четирима учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” пътуваха до Турция на гости на партньорите си от Турция. Там те се срещнаха със своите партньори от Германия, Турция и Полша. Това бе последната работна визита в рамките на проект за училищно партньорство Коменски „Заедно на масата в Европа – сравнение на специалитетите и културата на хранене в страните от Европа”, по който училището работи от 2012 година. Групата от кърджалийската езиковата гимназия посети гимназията в град Гьолчук,Коджаели, където се срещна със своите приятели. Както във всяка друга партньорска среща досега, цяла седмица българските ученици живяха в домовете на своите турски приятели и споделяха с тях ежедневните им занимания. В изпълнение на целите и задачите на проекта, групите от партньорските училища посетиха редица забележителности в градовете от провинция Коджаели – Гьолчук, Измит и Ялова.
Сибила Керелизова и Елвира Иванова от 10А1 спечелиха конкурса на РЗИ "Тютюнопушенето - подценена зависимост!"
Сибила Керелизова и Елвира Иванова от 10А1 спечелиха конкурса на РЗИ "Тютюнопушенето - подценена зависимост!"Днес бяха обявени имената на победителите в ученическия конкурс за презентация на тема: "Тютюнопушенето - подценена зависимост!". Участниците в конкурса представиха общо 22 презентации - 18 индивидуални и 4 колективни.
Отличени на първо място бяха учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев" Елвира Иванова и Сибила Керелезова –от 10А1. Спазвайки стандартните технически изисквания за изработване на презентации, те са постигнали оригиналност в дизайна и са изразили лично отношение към употребата на тютюневи изделия, като са организирали логически съдържанието по зададената тема и са проявили творчество в интерпратицята й.
Да припомним, че Сибила бе първа и на националното състезание по ИТ в град Девин „Аз мога- тук и сега” в конкуренция с над 200 участници.
С отчитането на конкурса, обявен от РЗИ - Кърджали и Сдружение „Обществена коалиция за здраве - Кърджали" по детската компонента на програма СИНДИ - „Здрави деца в здрави семейства", бяха закрити дейностите по рисков фактор „Тютюнопушене" и кампанията по повод 31 май - Световен ден без тютюнев дим.
Театралната магия на ГПЧЕ „Христо Ботев” завладя Кърджали
Театралната магия на ГПЧЕ „Христо Ботев” завладя Кърджали Учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” сътвориха неповторима театрална феерия за патронния празник- 2 юни. С много настроение, емоции и талант младите театрали представиха отличилите се на национални форуми постановки на английски, немски, френски и български език.
Начало на културното събитие за град Кърджали постави немската пиеса на Ханс Георг Краус “Пътуването образова и най-глупавите”. Пиесата разкрива в какви абсурдни и забавни ситуации може да попадне човек, когато пътува из непознати земи и не се е подготовил предварително за посещението в страната-домакин. Младите немскоговорящи актьори с артистизъм и ирония показаха безпомощността, причинена от глупост и липсата на достатъчно образованост, документирани с редица недоразумения. А поуката за малки и големи е: Учете езици и бъдете достойни граждани на света!
Да сведем глава пред безсмъртието подвига на Ботев!
Да сведем глава пред безсмъртието подвига на Ботев! Поклон!


Патронният празник на Гимназията не е само ден за почит към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България, но и ден за равносметка, празник на успехите на нашите ученици, тържество на Знанието, на Таланта и на силата на Духа.
Точно в 9.00 ч., в двора на Гимназията, пред паметника на Христо Ботев, учители и ученици отново коленичиха близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях.
Под звуците на Ботевия марш, гвардейците изпълниха танцова композиция със знамена и се подредиха в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. На този ден в ГПЧЕ „Христо Ботев” присъстваха Областният управител г-н Бисер Николов и г-жа Ани Димитрова- представител на Община Кърджали.
Ученици от Езиковата гимназия на лекция за превенция на наркоманията
Ученици от Езиковата гимназия на лекция за превенция на наркоманиятаВ ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали се проведе среща-разговор на ученици от 11 клас с психолог и двама бивши наркозависими, които са представители на Сдружение „Рето - Надежда” под наслов „Не на дрогата” . Възпитаниците на училището гледаха кратък филм, разказващ съдбите на наркозависими младежи, след което изслушаха историите на двама вече излекувани наркомани. Те разказаха за пътя си от запознаването с наркотиците, злупотребата с тях и трудните етапи, след попадането им в плен на дрогата. Споделиха за проблемите и трудностите, през които преминават решилите да се откажат от вредната зависимост.
Учениците от 11 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев” бяха впечатлени и развълнувани от разказа на преживелите и задаваха много въпроси на представителите на Сдружението, свързани с превенцията на наркоманията. Ботевци не за първи път се осведомяват за вредата от дрогата и лесния път към зависимостта. Истинските истории, разказани от първо лице, насочи вниманието на учениците в една друга посока - не само да предпазим себе си, но и близките, на които държим и обичаме. В неформални разговори младите хора от Езиковата заявиха ясна позиция, да бъдат съпричастни към проблемите на съвременното общество и да търсят нестандартни решения за предпазване от зависимостти и вредни навици.
„На добър час Випуск 2014”
„На добър час Випуск 2014”По традиция на 24 май - деня на българската просвета и култура се проведе тържествено изпращане на абитуриенти от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Учениците от Випуск 2014 подариха на Гимназията ново училищно знаме, което е ръчно бродирано с лика на патрона на училището. В началото на тържеството то бе осветено от енорийския свещеник отец Петър. Гости на празника бяха Областният управител Бисер Николов, Ширин Сюлейман, представител на Община Кърджали, Цветанка Границка - старши експерт в РИО – Кърджали, Александър Колев, управител на фирма Халоила България ЕООД. За седма поредна година фирмата връчва еднократна стипендия от 200 лева на изявени абитуриенти от Гимназията. Тази година с наградата бяха отличени:
На най-българския празник 24 май Кметът на град Кърджали награди изявени ученици и преподаватели от ГПЧЕ „Христо Ботев”
На най-българския празник 24 май Кметът на град Кърджали награди изявени ученици и преподаватели от ГПЧЕ „Христо Ботев”С празнично шествие на ученици и учители бе отбелязан 24 май в Кърджали. В шествието участва представителен блок от учителите и ученици от випуск 10 клас на ГПЧЕ „Христо Ботев” . Шествието бе оглавявано от Първи ученически гвардейски отряд.
"Народ, който има празник на буквите и на словото, е посочен от бога да може да се изправя и възкръсва и в най - тежките моменти на изпитание. 24 май е начало на една светла пътека в нашата история, това е ден, който ни прави горди", каза кметът на Кърджали Хасан Азис на общоградското тържество и награди изявени ученици и учители. За пореден път градоначалникът връчи специалната едногодишна стипендия "Кърджали" на зрелостник от нашата гимназия - Гюксел Гюнай Дурмуш от 12 А1. Левовата равностойност на стипендията е 1700 евро – едногодишна издръжка и му се присъжда за постигнатите от него успехи:
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
ПРИЗИВ
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 1

Потребители: 0

Брой потребители: 134
Най-нов: reni