RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
Изплащане на стипендии за II учебен срок на учебната 2014/2015 г.ЗАПОВЕД СТИПЕНДИИ II УЧЕБЕН СРОК НА УЧЕБНАТА 2014/2015 Г. - ЗА ИЗПЛАЩАНЕ


Трето посещение на американски дипломат в ГПЧЕ „Христо Ботев”
Трето посещение на американски дипломат в ГПЧЕ „Христо Ботев”„Очарован съм от познанията на вашите възпитаници. Имате прекрасно училище…” – това бяха само част от суперлативите за англоговорящата общност в ГПЧЕ „Христо Ботев”

Негово превъзходителство Брус Бъртън – зам.-посланик на САЩ в България, пристигна на официално посещение в ГПЧЕ „Христо Ботев” по покана на Дружеството „Приятели на САЩ” – Кърджали. Инициативата е посветена на четвъртвековния юбилей на „Приятели на САЩ” с ръководител госпожа Валя Иванова.

Официалните лица, сред които бе и културното аташе на посолството – г-жа Тами Палчиков, бяха посрещнати от почетния шпалир на гвардейците от Първия ученически гвардейски отряд, а по стара българска традиция момичета, облечени в народни носии, поднесоха хляб и сол за „Добре дошли!”
Ботевци казаха „НЕ” на тормоза
Ботевци казаха „НЕ” на тормозаДен на розовата фланелка в ГПЧЕ „Христо Ботев”

Учениците от ГПЧЕ "Христо Ботев" за втора поредна година отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище, по-известен като "Ден на розовата фланелка"/Pink Shirt Day/. През последните 8 години, той се провежда всяка последна сряда на месец февруари, като тази година събитието бе на 25 февруари. Тази година бе отправено предизвикателство към ръковопдтсвото и учителите да подкрепят инициативата. Още рано сутринта преподаватели дойдоха на работа, облечени в розово. През деня организаторите на събитието от 8 и 10 клас, облечени в розови фланелки символично се обявиха против насилието в училище. Те бяха приготвили лентички във формата на малки розови тениски с логото на училището и надпис „Не на тормоза в училище” и с тях закичиха всички свои съученици и учители. Участниците в инициативата разказаха как е възникнала идеята за отбелязването на този ден като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия.
Гражданското образование в действие
Гражданското образование в действие„Избори 2015” в Република ГПЧЕ „Христо Ботев”
Вотът на гражданите - Община Ренобия печели, 3 евродепутати на балотаж

На 21.02.2015 г. в новата република ГПЧЕ „Христо Ботев” се проведоха “Избори 2015”, с цел да бъде избрана общината - финалист по пътя за наградата - екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент. Това е поредната дейност по проекта по Гражданско образование „Ние, Републиката”, финансиран по програма за НПО в България, по финансов механизъм на ЕИП, по който Езиковата гимназия работи от началото на месец октомври.
Документи за регистрация подадоха 28 общини ( 28 класа) от общо 4 области
( випуски 8,9,10 и 11 клас). Всички те са част от новата република ГПЧЕ „Христо Ботев” и трябваше да измислят имe, герб и мото на общината, заедно с това да предложат предизборна платформа, която да изразява тяхното виждане за бъдещето на Републиката, както и промените, който желаят да се случват на суверенната „училищна” територия. Всяка община изработи предизборни постери и плакати. На случаен принцип, благодарение на късмета си, всеки „кмет” изтегли номера на бюлетината, с която ще участват на парламентарните избори, планувани за 21.02.2015г. Изборният номер фигурираше на всеки от плакатите, както и надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление”. За изработката на плакатите „банкерите” на всяка от 28-те общини получиха „държавна субсидия”, за която трябваше да вземат фактура за направени разходи. Учениците - банкери се запознаха на практика с финансови документи и разбраха, какво е значението на Булстат и М. О.Л.
Немски карнавал в езиковата гимназия
Немски карнавал в езиковата гимназияДнес в ГПЧЕ „Христо Ботев” прогониха злите сили с „Фашинг” карнавал. „Фашинг” е карнавал, характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така "Фашингът" се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.
Младите театрали от ГПЧЕ отново завладяха сърцата на публиката
Младите театрали от ГПЧЕ отново завладяха сърцата на публикатаКато представител на една от елитните езикови гимназии в страната, ГПЧЕ „ Христо Ботев” не остана безучастна в месеца на Америка, отбелязан в Кърджали. Театралното студио на английски език в гимназията представи пиесата „ Необикновеното момче”, която миналата година бе отличена в състезание за най- добър сюжет и отлично произношение във гр. Велико Търново между театрални постановки на английски език. Събитието се проведе на 18.02.2015 год. в Дома на културата гр. Кърджали, където публиката се наслади не само на артистичното изпълнение на талантите от училището, но и на прекрасния им английски език. Текстът в пиесата е изцяло дело на учениците, участващи в пиесата. Това е една история за тийнейджъри от тийнейджъри, за приятелство, любов и разбити сърца.
Спортистите на ГПЧЕ „Христо Ботев” първи в Лъвския скок
Спортистите на ГПЧЕ „Христо Ботев” първи в Лъвския скокНа 17.02. 2015 год. дни преди честването на гибелта на Апостола на свободата в училище „ Йордан Йовков” Военният клуб в гр. Кърджали организира състезание наречено „Лъвски скок”. Това предизвикателство събра ученици от всички училища в гр. Кърджали в оспорвана битка за най- дългия троен скок от място. Във физкултурния салон на училището домакин, пребориха сили и мъжки и женски отбори в състав от по шест души в отбор. В съревнование между седем от мъжките отбори се открои отборът от момчета на ГПЧЕ „ Христо Ботев”, който спечели първото място в груповото класиране със състав: Теодор Тодоров Попов, Владимир Николаев Бурулянов, Даян Иванов Карев, Алекс Владимиров Минчев, Андрей Емилов Иванов и Стефан Михайлов Михалев, и втора награда от индивидуалното класиране, която спечели Даян Иванов Карев от 11 клас .
Гвардейците ни откриха премиерата на "Дякон Левски" с танца "Безсмъртие"
Гвардейците ни откриха премиерата на "Дякон Левски" с танца "Безсмъртие" С танца "Безсмъртие", гвардейският отряд при ГПЧЕ "Христо Ботев" гр.Кърджали
дадоха началото на премиерата на новия български игрален филм на режисьора
Максим Генчев - "Дякон Левски", състояла се на 16 януари 2015г. в зала 1
на НДК в София. В ролята на Левски са актьорите Веселин Плачков и Симеон
Филипов, представящи Апостола в различни възрасти. Те си направиха снимка
за спомен с талантливите кърджалийци.
Момчетата и момичетата от състава, с ръководител Димитър Кондиков, обраха
овациите на препълнената зала. Близо шест хиляди аплодираха танца
„Безсмъртие”, по съпровод на група Епизод и едноименната им песен
„Последен марш”, изпълнен с много чувство и плам от младите гвардейци.
Публиката остана възхитена от изпълнението на възпитаниците на ГПЧЕ "Хр.
Ботев", а аплодисментите за тях продължиха дълго след края на танца,
посветен на Апостола на свободата.
Историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново с национална награда
Историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново с национална наградаСимона Чаушева от 9клас –първенец в национален исторически конкурс

В оспорвана надпревара с ученици от цяла България, деветокласничката от ГПЧЕ „Христо Ботев“ Симона Чаушева, стана национален първенец в категория „Есе“ за ІХ-ХІІ клас в Националния конкурс-викторина „По пътя на Бедреддин“. Организатори на конкурса са Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ и Министерство на образованието и науката и представители на езиковата гимназия участват в него ежегодно. Тази година в надпреварата се изявиха шестима деветокласници, обучавани от учителката по история и цивилизация Павлина Чавдарова – Ангелина Арнаудова, Едис Банашък, Карделен Идриз, Елеонора Кирекчиева, Джансел Солакова и Симона Чаушева.
ЕДИН ЗЛАТЕН, СЕДЕМ СРЕБЪРНИ И ТРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ ОТ ГПЧЕ „ ХРИСТО БОТЕВ” В „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ”
ЕДИН ЗЛАТЕН, СЕДЕМ СРЕБЪРНИ И ТРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА МАТЕМАТИЦИТЕ ОТ ГПЧЕ „ ХРИСТО БОТЕВ” В „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ”Най-добрите математици на Област Кърджали учат в Езиковата гимназия. Те спечелиха дузина медали от Международно състезание, говорейки на универсалния език на математиката
В оспорвана надпревара с над 10 000 ученици от 20 страни (Азербайджан, Афганистан, Бразилия, България, Индия, Казахстан, Либия, Малайзия, Мексико, Молдова, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Туркменистан, Турция, Швейцария, Узбекистан, Франция, Южна Корея) на три континента (Европа, Азия и Америка), възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” за пореден път доказаха, че езикът на математиката е достъпен за всички и взеха участие във второто издание на международното състезание „Математика без граници”, провеждащо се от есента на 2013 година, като турнир за ученици от 1-ви до 12-ти клас в 4 кръга - есенен, зимен, пролетен и финално състезание Математически звезди. Първите три кръга са дистанционни - участниците се състезават или в училището, в което се обучават, или в училището - партньор за съответния град. Финалният кръг изисква присъствие. Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всяка група /клас/ с продължителност за решаване 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 10 са с избираем, а 10 – със свободен отговор. Учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания получават покана за участие във финалния кръг.
„Идеалът винаги побеждава, стига да е смислен, висок и човечен” Асен Златаров
„Идеалът винаги побеждава, стига да е смислен, висок и човечен”                                           Асен ЗлатаровНа 09.02.2015г. в ГПЧЕ” Христо Ботев”, гр. Кърджали бе отбелязана 130-годишнината от рождението на Асен Златаров.
В продължение на месец, ученици от Гимназията се запознаваха с живота и творческия път на Асен Златаров – личност с многостранни способности, оставила дълбока диря в нашия научен, културен и общественополитически живот. Последните му думи, отправени към младежта: „Идеалът винаги побеждава, стига да е смислен, висок и човечен”, са ярък пример за това, как един голям ум може да завещае на поколенията прозрения за човешките ценности в живота.
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
ПРИЗИВ
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 1

Потребители: 0

Брой потребители: 160
Най-нов: Monny26