RSS newsRSS newsRSS news RSS news RSS news
Добре дошли
Добре дошли в официалния сайт на ГПЧЕ"Христо Ботев" - град Кърджали
Интелигентен патриотизъм, съчетан с гражданското образование в ГПЧЕ „Христо Ботев“
Интелигентен  патриотизъм, съчетан с  гражданското образование  в  ГПЧЕ „Христо Ботев“На 21 ноември в ГПЧЕ „Христо Ботев“ се състоя пресконференция с представители на местната преса, учители, ученици и родители. Поводът е представянето на проекта по гражданско образование „Ние, Републиката“ на Училищно настоятелство „Христо Ботев” към Езиковата гимназия в град Кърджали. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г., а страните донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.
Ръководителят на проекта и директор на ГПЧЕ „Христо Ботев“ г-жа Йорданка Чавдарова презентира проекта, който има за цел да формира гражданска позиция у младото поколение, компетентно свързана и усвоена с базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност.
В рамките на проекта са предвидени дейности, създаващи условия за развитие на извънкласни и извънучилищни дейности, за личностно развитие на всеки участник в атмосфера на толерантност и разбирателство. Чрез участието си в проекта 700 ученици на възраст 14-18 години, с помощта на 28 учители от ГПЧЕ „Христо Ботев” ще утвърдят култура на толерантност, ще разберат смисъла на всеобщата европейска харта за правата на човека, ще се запознаят с правна терминология, ще упражняват правото си на избор, ще се докоснат на практика до българската парламентарна система.
В ГПЧЕ „Христо Ботев“ „търсеха човека” в Световния ден на философията
В ГПЧЕ „Христо Ботев“   „търсеха човека” в  Световния ден на философиятаТази година за първи път в ГПЧЕ „Христо Ботев” на 20 ноември беше отбелязан Световния ден на Философията, обявен за такъв от ЮНЕСКО. Oт 2002-ра година по целия свят празникът се отбелязва от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти.
По този повод учителите по философия в Езиковата гимназия Марина Димова и Венета Димитрова, заедно със своите ученици от випуск 9, 10 и 11 клас подготвиха над 100 проекта по темите „Достойнство”, „Свобода”, „Съвест”, презентации за живота и творчеството на велики философи, както и колажи със снимков материал и значими мисли. С проектите екипът от учители и ученици заедно подредиха „Кът на философията”, като училищното мото „Прочети есе - стани философ” бе съобразено с темата на честването "Философската памет и традиция". Интерес представляваха колажите на немски език, подготвени от трите паралелки в 10 клас, които от тази година изучават предмета „Етика и право” на езика на Гьоте.
Ботевски гвардейци на караул пред българско съкровище
Ботевски гвардейци на караул пред българско съкровище На 14, 15 и 16 ноември в град София в зала номер 3 на НДК се проведе „Форум на българското вино 2014”, организиран от „DiVino Taste”. Това е най-висшият български винен форум, който си поставя за цел популяризиране в България и света на качествените български вина и техните производители.
„Уайн Партнърс България” ООД и лично господин Алдин Доспатлиев бяха поканили за участие в този най-висш български винен форум Първия ученически гвардейски отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали, доказал неведнъж голям професионализъм с участията си в България и по света. На него организаторите представиха един изключителен по своя замисъл и реализация продукт, а именно „BULGARIAN TREASURE” – вино, направено от най-популярния в света български сорт грозде „мавруд”, специално подбран от района на град Панагюрище, където е намерено и Панагюрското златно съкровище.
Стипендии през I срок за учебната 2014/2015 г.
Списък на одобрените ученици, които ще получават стипендии
през I срок на учебната 2014/2015 г.

Списък на одобрените ученици
Ботевци сред най-добрите в природните науки и екологията
Ботевци сред най-добрите в природните науки и екологиятаВъзпитаниците на Езиковата гимназия за пореден път доказаха, че наред с постиженията си в областта на езиците, могат да побеждават и в природните науки . Гергана Вакарелова и Лидия Стоянова от 11 клас защитиха честта на Кърджалийска област на двудневното ХІІI Национално състезание по природни науки и екология в град Видин в навечерието на Деня на будителите.Осемчленно жури от университетски преподаватели и от БАН, оцениха представянето на участниците в два състезателни дни. Състезанието включваше разработване, представяне и защита на проекти в областта на природните науки и екологията. Победата си оспорваха 32 отбора от цялата страна.
Най-ценната инвестиция е образованието
Най-ценната инвестиция е образованиетоНа Деня на народните будители учителите от ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали приключиха успешно поредното си обучение за повишаване на квалификацията.

Ученето е процес, съпътстващ целия ни живот, а хората, призвани да даряват бъдещите поколения със знание са длъжни пред себе си и обществото да бъдат в крак с новостите.
Инициативите, посветени на българския празник на духовността и националната ни идентичност - 1 ноември стартираха дни преди празника. В Гимназията се осъществи една съвместна инициатива на Ученическия съвет, преподавателите по български език и литература, учениците и родителите. Пред кабинетите по литература и история се организираха книгообменници, чрез които всеки, обичащ книгите може безплатно да вземе и прочете интересна книга. Ентусиазмът на всички, които обединиха сили около идеята „Дари книга, прочети книга”, даде резултат. Коридорите на гимназията се превърнаха в импровизирани читални и учениците получиха още една възможност да се докоснат до безбрежния океан на словото. Високите IT-технологии и традиционната книга от епохата на Гутенберг се хванаха ръка за ръка, защото ботевци използват модерните таблети и книгообменницата съвсем рационално.
Историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново защитиха славата си
Историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отново защитиха славата сиЧетирима възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали достойно представиха своето училище в рамките на Националната ученическа конференция „100 години от Първата световна война”. Конференцията бе открита в навечерието на Деня на народните будители на 31 октомври в Бизнес инкубатора, а организатор на проявата бе Школата по история „Истoрика“ към СОУ ”П. Р. Славейков” съвместно с община Кърджали, Регионалния инспекторат по образованието и Филиал „Любен Каравелов“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Младите историци от ГПЧЕ с интерес изслушаха лекцията на проф.Андрей Пантев, по време на откриването на форума, а във вторият ден на работните сесии показаха творческо мислене и задълбочени знания за Първата световна война със своето представяне. Разработката на темата „Бежанският въпрос и Първата световна война” на Владимир Бурулянов предизвика изключителен интерес сред участниците във форума. Не по-малко силни като тези и доказателства бяха и есетата на другите трима възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” - на Боян Каменов на тема „Първата световна война-изгубена надежда за обединение”, на Беляна Атанасова на тема „Личност за подражание от времето на Първата световна война” и на Криста Колева на тема „Всяка война е трагедия”.
Да обучаваш и да вдъхновяваш
Да обучаваш и да вдъхновявашУчителката по история и цивилизация от Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” в град Кърджали Станка Вълова получи тазгодишната национална награда „Даскал Ботьо Петков“.
По време на вълнуващо тържество по случай Деня на народните будители Боян Ботйов – председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов”, връчи на госпожа Вълова бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота. Радостта и вълненията на госпожа Вълова бяха споделени и от присъстващите учители от Гимназията, от представителите на Община Кърджали, от началника на РИО на МОН – господин Гроздан Колев и от директори на училища от града. Заместник- министърът на образованието и науката – госпожа Ваня Кастрева изпрати поздравителен адрес до отличената, който бе прочетен от директора на Гимназията - госпожа Чавдарова.
„Тази награда е толкова заслужена, защото Вие, като дългогодишен учител по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” в град Кърджали, с доказан професионализъм, с разбиране и с достойнство обучавате и възпитавате поколения млади българи с надеждата за по-добро бъдеще на страната ни. И затова, когато изпълнявате своя дълг на учител и родолюбец с осъзната отговорност и принципност, Вие сте просветител по съдба, призвание и за пример.”
Денят на Вси Светии в ГПЧЕ „Христо Ботев”- Кърджали
Денят на Вси Светии в ГПЧЕ „Христо Ботев”- КърджалиТази учебна година Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” град Кърджали не изневери на добрите си традиции и отбеляза с брилянтно карнавално парти празника Хелоуин - Деня на Вси Светии.

Хелоуин е маскарад, който се провежда на 31 октомври в англоговорящите страни. Началото си води от келтския езически ритуал Самайн и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер”.

Събитието беше организирано от учителите по английски език в Гимназията, които преподават в осми клас.
По време на подготовката за празненството, учениците се запознаха с историята и традициите на древните келти. Това, от своя страна, обогати общата им култура и мотивира изучаването на английски език, владеенето на който е задължително за всеки самоуважаващ се млад човек. Учениците осъзнаха, че изучаването на чужд език не се състои само в лексиката и граматиката, но в изучаването на културата и нравите на съответната държава.
Обучение без граници в ГПЧЕ „Христо Ботев”


Цветното лого на училищата-партньори на Немската служба за обучение в чужбина не е просто украса на входа на „ГПЧЕ Христо Ботев”. Ако сте любопитен външен посетител, може да научите, че тази табела е марков знак за качествено обучение по немски език в 870 училища в 90 страни по света. Ако обаче прекрачвате прага на гимназията с раница на гърба и в пет дни от седмицата носите учебници по немски, то със сигурност виждате в това лого своето бъдеще.
Именно благодарение на немската програма за обучение в чужбина за над 300 възпитаници на гимназията с немска езикова диплома в ръка граници за образованието им никога не са съществували. Няма съмнение, че и дипломите и стипендиите за ученици и учители и инвестициите в материалната база на училището са част от културната политика на Германия. Но „няма и по-добър начин за подпомагане на цивилните структури на една страна от подкрепата за нейното образозвание”. С тези думи Йорг Каснер, консултант и координатор към Службата за обучение в чужбина, предостави на ГПЧЕ „Христо Ботев” две мултимедии и пожела да носят на всички много радост в работата им. А защо точно радост? Ами защото според господин Каснер и запазването ни в добро здраве и успехите са само следствие на това да работим с удоволствие.

„Ден на немското единство“ в ГПЧЕ „Христо Ботев”
„Ден на немското единство“   в ГПЧЕ „Христо Ботев”Немскоговорящата общност в ГПЧЕ ,,Христо Ботев’’ празнува Националния празник на Федералната република

На 3-ти октомври 1990 година Западна и Източна Германия официално стават една държава и този ден се превръща в символ на края на делението между Западна и Източна Европа. Днес Денят на немското единство бе отбелязан от всички възпитаници на немските паралелки в ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Най-малките–осмокласниците, за първи път се докоснаха до драматичната история на Федерална Република Германия. Бяха им представени презентации и документални филми, илюстриращи както последиците от Втората Световна война за Германия, така и всички по-значими исторически събития в хронологическа последователност.
Деветокласниците и десетокласниците подредиха кът във фоайето на гимназията, представиха презентации и собственоръчно изработени плакати.

За учениците от 11. и 12. клас бяха организирани кръгли маси и дискусионен форум, където бяха обсъдени най-актуалните проблеми на германското общество.
Интерактивна карта
Анкета
Няма създадени анкети
ПРИЗИВ
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Кой е на линия
Гости: 2

Потребители: 0

Брой потребители: 150
Най-нов: AydenizMustafa